T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / HAVZA - 100. Yıl İlkokulu

Havza Orman İşletme Şefliğinden Okulumuza Ziyaret (21-26 Mart Orman Haftası)

 

21- 26 Mart Orman Haftası

Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Öte yandan kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Önimüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz hep ağaç ürünleridir.Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız. Ormanlara en büyük zarar insanlardan gelir, insanlar orman işletmelerinden izin almadan, çıra yapmak, reçine çıkarmak için ağaçları yara­larlar. Tarla açmak, yerleşim yeri kurmak, hayvanlara otlak yeri açmak için ormanları yok ederler. 

Ateşin söndürülmeden bırakılması sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına neden olur. Yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrü yetmez.Zararlı böcekler, kemirici hayvanlar, özellikle keçiler, ağacın yeni süren dal ve yapraklarını yiyerek ormanlara zarar verirler. Ormanlara zarar vermek, ceza yasalarımıza göre suçtur. Orman suçları bağışlanmaz suçlardandır. Ayrıca erozyonun azaltılması, erozyon ile mücadele için ormansızlaştırılan alanlar tekrar ağaçlandırılmalıdır. Ağaçlandırmaya uygun değilse bitkilendirme çalışmaları yapılmalıdır. 

Ülkemizde ormanların korunması, ağaçlandırma işleri cumhuriyet yönetiminin ilanından sonra ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı kuruldu. Her ilde valiler başkanlığında orman yetiştirilmesi için bir kurul vardır. Bu kurul yörede ormanların korunması ve yeni ormanlar yetiştirilmesi için kararlar alınır ve uygulanırdı. Her yıl Mart ayı içinde bir haftayı Orman Haftası olarak duyurulur. Haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kutlanırdı. Uygun alanlar ağaçlandırılır.Yeni ormanların yetiştirilmesi için çalışmalar yapılırdı. Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuzun, hem de dünyamızın önemli bir sorunudur.

Bu nedenle 100. Yıl İlkokulu olarak bizler, çevremizi ağaçlandırarak katkı sağlamalı, var olan ağaçları korumalı ve çevremize sahip çıkmalıyız. 21- 26 Mart Orman Haftası kapsamında okulumuza ziyarette bulunan Havza Orman Şefliğine,  bu anlamlı haftada sağladıkları fidan ve hediyeler için teşekkür ederiz.

26-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2024 - Güncelleme: 26.03.2024 16:19 - Görüntülenme: 45
  Beğen | 0  kişi beğendi